Tuesday, November 5, 2013

Hijrah: Apa ertinya?

Kalau ditanya,pasti semua orang ada definasi masing tentang hijrah. Terlalu banyak definisi di sini untuk ditulis. Mungkin tak mampu untuk diungkapkan. Semakin berilmu seseorang itu,semakin berbelit dan melingkuk riuk definasi.

Zaman Kanak-kanak

Teringat zaman kecik-kecik di sekolah rendah,dari 5 tahun hingga Darjah 6. Setiap malam kena pergi ke rumah tok guru Al Quran, yang kami panggil Tok Wa Man. Kami akan berada di situ dari masuk waktu maghrib untuk bersolat Maghrib berjemaah hingga pukul 8:45 malam. Waktu ni adalah waktu yang paling memeritkan sebab waktu ni la tv akan menyiarkan rancangan kartun paling best. Teringat balik, hari Sabtu adalah hari yg paling dibenci untuk pergi mengaji disebabkan kartun Doraemon dan Shin Chan. Kerana Doraemon mula pada pukul 7:30 setiap minggu akan terlepaslah untuk menonton.

Zaman Dewasa

Ada satu hari,seorang sahabat aku datang mengambil aku untuk ke rumahnya. Dia seorang Muslim yang berasal dari sebuah negara Islam di Eropah yang telah menetap di Australia sejak 20 tahun lalu. Sudah menjadi kebiasaan untuk aku menghabiskan weekend di rumahnya untuk menonton bolasepak. Ketika waktu maghrib,selepas aku imamkan solat jemaah,dia tiba-tiba meminta untuk membaca doa. Aku tidak membantah.

Kemudian dia mengeluarkan sebuah buku kecil di dalam bahasa ibunda dia dan memulakan doa. Di dalam doanya ada beberapa ayat Al Quran. Dia membaca doa tersebut. Aku tergamam sebab sebutan dia yang amat berlainan dari yg sepatuttnya dibaca. Tidak mengikut makhraj dan juga bacaannya salah. Aku tergamam. Aku menawarkan diri untuk membantunya mempelajari membaca al Quran tetapi dia menolak. Dengan alasan dia sudah besar dan tidak mempunyai masa. Kecewa juga aku kerana dia mampu ke gym selama 2 jam setiap hari.

Selepas solat,fikiran aku terganggu. Rasa terkilan dan rasa bersyukur pada masa yang sama. Terkilan kerana pelawaan aku ditolak. Bersyukur kerana Allah berikan aku peluang untuk mempelajari Al Quran. Bersyukur kerana aku ada ibubapa yang menghantar ke kelas pengajian. Mungkin sewaktu kecil rasa amat kecewa kerana tidak dibenarkan tnggal di rumah dan menonton tv, tetapi skrg aku bersyukur. Bersyukur kerana aku dibesarkan dengan sedemikian rupa.Walau terpaksa dan dipaksa.


Hijrah


Kembali kepada hijrah tadi. Apa makna hijrah? Bagi aku hijrah beerti meninggalkan keseronokan dunia untuk kebahagian akhirat. Sewaktu kecil, kalau ditanya pengertian hijrah,mungkin aku tidak mampu memberikan definasi. Mungkin juga tercengang kalau ditanya perkataan tersebut. Tetapi diri aku yang kecil itu telah berhijrah walau terpaksa dan dipaksa.

Semakin dewasa, semakin banyak yang didengari. Mungkin sudah berpuluh ceramah tentang hijrah telah didengari dari penceramah terkenal. Mungkin juga telah berpuluh A aku dapat ketika di sekolah menjawab soalan Pendidikan Quran Sunnah dan Pendidikan Syariah Islamiah. Mungkin juga telah beratus kali nasyid dendangan Al Ajiba bertajuk Maal Hijrah berkumandang di radio.

Tapi hakikatnya sang dewasa ini masih gagal menterjemah pengertian hijrah. Dia masih leka dengan facebook. Atau dengan perlawanan El- Classico atau Tyne Wear Derby antara Newcastle dan Sunderland. Atau juga movie yang langsung tidak bermanfaat. Argh,semakin banyak yang dia tahu,semakin sukar diterjemah. Teringat sang kanak-kanak,kalau dia tidak dipaksa,mungkin dia juga dewasa tanpa kenali agama.


Sang kecil yang tidak memahami hijrah, dia telah melakukan hijrah.
Sang dewasa yang banyak pengetahun,semakin licik mencari alasan


2 comments:

 1. Allah Allah Allah..
  benar
  semakin usia meningkat, diri semakin licik mencari alasan..
  hijrah?
  hatta ianya mungkin payah
  tapi kita tetap perlu Mujahadah!

  ReplyDelete